Waarom is een ego altijd negatief?
Dit heb je vast wel eens gehoord of zelfs wel gezegd: “Hij heeft een groot ego” of “dan gaat mijn ego er weer met mij vandoor”. Wat is dat toch met je ego? Anders gezegd: waarom spreken we er altijd zo negatief over?
Wat of wie is je ego eigenlijk?
Het ego is in feite een mechanisme dat je ontwikkelt om je als persoon staande te houden in de wereld. Om je niet te laten meevoeren door je instincten en te voldoen aan de regels en verwachtingen van de omgeving waar jij je in bevindt. Het ego stuurt jou met een realistische en praktische blik, alles vanuit het doel pijn te vermijden. Het wikt en weegt in elke situatie of jij je eigen wil of je instincten volgt of dat jij je aanpast naar wat sociaal wenselijk is.
Overleven dankzij je ego
Met dat wikken en wegen ontwikkelt je ego overlevingsmechanismen. Ik leg dit graag uit aan de hand van een voorbeeld. Je kent wellicht de gedachte dat jij er niet toe doet, dat je niet goed genoeg bent. Dit is een gedachte die al in je vroege jeugd is ontstaan. Je lag in je bedje, wilde eten/aandacht/schone luier, en liet dat weten door te huilen. Alleen duurde het even tot een van je ouders kwam. Al snel komt dan de gedachte “ik doe er niet toe” bij je op.
Om met deze heftige gedachte om te kunnen gaan, bedacht je ego een mechanisme voor je: ‘ik houd mij wel rustig, blijf wel op de achtergrond, maak mij wel onzichtbaar’. Een ander overlevingsmechanisme dat je waarschijnlijk goed kent is: ‘dan ga ik heel hard werken’. Wat je ego ook bedacht, het is een mechanisme dat ervoor zorgde dat jij pijn vermeed. En wat daarvoor nodig was, was je aanpassen.
Dit was ontzettend handig toen je klein was. Alleen nu dat je volwassen bent, houdt een groot deel van die mechanismen jou tegen in de stappen die jij wil zetten. Je hebt een verlangen en krijgt dat niet voor elkaar, juist omdat je steeds in een oud patroon (van onzichtbaarheid, hard werken etc.) vervalt.
Zou het zonder je ego niet beter zijn?
En ja, dat mechanisme komt uit je ego. Dus logisch dat je dan vindt dat hij een minder prettig deel van jou is. Had je die maar niet, dan zou het leven een stuk prettiger zijn. Logische gedachte, alleen zet je hiermee wel een stuk van jezelf aan de kant. Want hoe je het ook wendt of keert, je hebt een ego. Een ego dat voor jouw identificatie zorgt. Best belangrijk. Een identificatie die hij opbouwt uit de input die hij krijgt. Wil jij onzichtbaar zijn? Prima, doen we. Wil jij een stralend middelpunt zijn? Geen probleem, wordt geregeld. Je ego draait wat jij vraagt.
Anders programmeren
Het maakt jouw ego namelijk niet uit of jij links- of rechtsom wil. Hij volgt gewoon de programmering. Aan jou de keuze welk programma jij erin zet. Dus als er bij jou een gedachte op komt zoals ‘ik doe er niet toe’, draait je ego niet het programma ‘maak je onzichtbaar’, maar zet hij bijvoorbeeld het programma ‘trots op wie jij bent’ op.
Dit klinkt heel makkelijk, maar houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met een flink ingesleten mechanisme. Het kost dus tijd en toewijding om een nieuw programma erin te zetten. Noem dit gerust een trainingsperiode. Wat goed helpt is dat je telkens als je merkt weer in een oud overlevingsmechanisme gestapt te zijn, je niet je ego hiervan de schuld geeft. Die kan er niets aan doen. Hij zette gewoon een oude plaat op. Geef hem een andere instructie en hij doet echt wel wat jij zegt.
Wie geeft je ego de instructies?
Ik heb het in de tekst steeds over ‘jij’. Maar wie is die ‘jij’? Die jij is jouw kern. Degene die jij in wezen bent. Dit is de jij die de regie heeft. Zie het maar zo: Jij zit in de regisseursstoel en geeft van daaruit aanwijzingen vanuit een script dat geheel in lijn ligt met jouw wezen. Waar die oude overlevingsmechanismen van het ego dus geen plaats hebben. Die platen heb je ondertussen grijs gedraaid en het is nu echt tijd voor nieuwe liedjes. Een nieuw ritme dat past bij wie jij in werkelijkheid bent.
Waar geef jij dus nu je aandacht aan?
Door jezelf te ontwikkelen op gebieden als wijsheid, creativiteit en compassie geef jij jouw ego nieuwe input. Informatie die hij gebruikt om nieuwe, jou wel dienende mechanismen te ontwikkelen. Daar is je ego heel erg goed in. En dan heb jij geen enkele reden om hem te verwensen.
Het enige wat je ego wil, is dat jij het goed hebt. Dat jij je veilig voelt en geen pijn hebt. Hoe maakt niet uit. Het is aan jou om hem te sturen. Dus pak die regie.
Hartelijke groet, Nicole
PS Een prettige verbinding met jouw kern helpt je bij de regie over jezelf te nemen. Ik heb hiervoor een -gratis- inspiratietraining gemaakt. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.
PPS Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay.