• (Familie) opstelling

Opstelling – wat is het en wat heb je eraan?

Een opstelling, vooral bekend als familieopstelling, is een bijzondere en krachtige manier van helder krijgen wat er in de onderstroom van het systeem en/of bij jou speelt. Via de opstelling wordt dit zichtbaar en zelfs voelbaar.

Deze door Bert Hellinger ontwikkelde methode kan je voor van alles inzetten. Niet alleen voor de invloeden van je familie of je gezin van herkomst, maar ook voor bijvoorbeeld verlangens, het maken van een keuze of de invloed van een ziekte. Verderop op deze pagina leg ik wat meer uit over hoe (familie)systemen werken.

Met de hulp van representanten komen tijdens een opstelling de personen of belangrijke elementen tot leven. Die representanten kunnen zowel mensen, (Playmobil)poppetjes en zelfs vloerankers zijn. Door te zien, te horen en te voelen wat er speelt, komt er beweging. Soms is het inzicht in wat er speelt al genoeg.

Voorbeelden

  • Er speelt iets tussen jou en een collega wat je maar niet helder krijgt. Het beïnvloedt jouw functioneren, haalt het plezier uit je werk.
  • Je hebt een verlangen (relatie, nieuwe baan, verhuizing…) alleen zit iets jou in de weg om echt concrete stappen naar het vervullen ervan te komen.
  • Wat is jouw rol in het team waarin je werkt?
  • Hoe kan je een ziekte of ongeluk een plek in je leven geven?

Jouw investering: 180,-
Duur opstelling: 1,5 uur
Locatie: mijn praktijk in Hooglanderveen (Amersfoort) of online

opstellen

Een opstelling maakt zichtbaar waar jouw natuurlijke beweging gehinderd is.

Wil je een afspraak maken voor een opstelling of heb je nog vragen? Mail nicole@nicoleklip.nl of vul het contactformulier in.

Contactformulier

0 + 4 = ?

Ik reageer zo snel als mogelijk op je bericht.

Je innerlijke familie opstellen

Een specifieke vorm van systemisch werk is de methode van de innerlijke familie. Dit is een andere manier om naar jezelf en je eigenschappen te kijken, waardoor je snel heldere inzichten krijgt over wat er in jou speelt.
Je stelt 4 karakters op die elk een set van jouw eigenschappen vertegenwoordigt. Vervolgens ga je aan de hand van mijn vragen met jouw innerlijke familie in gesprek. Je ontdekt wat er in jou speelt en ook wat je nodig hebt om met de inzichten aan de slag te gaan.

Wil je hier meer over weten, kijk dan op deze pagina.

Ik werk voornamelijk met 1-op-1 opstellingen. Heb je interesse in een opstelling voor je team of met een bepaalde groep? Neem contact met mij op om dit te bespreken.

je innerlijke familie
Onverwachte inzichten via een opstelling

Drie basisprincipes

Bij het systemisch werken gaan we uit van drie leidende principes:

  1. Insluiting. Iedereen die bij het systeem hoort, heeft een eigen plek. Hiertoe horen dus ook verstoten, vergeten en genegeerde personen.
  2. Ordening/hiërarchie. Dit gaat over de plek waar je staat. Je ouders staan boven je. Net als een leidinggevende. Dit zegt niets over de waarde die ieder mens heeft, die is helemaal gelijk.
  3. Balans. Elk systeem wil een balans in hoeveel er gegeven en genomen wordt.

In dit artikel van de Happinez kan je meer lezen over familieopstellingen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een opstelling, mail nicole@nicoleklip.nl of vul hieronder het contactformulier in.

Hoe werkt een (familie)systeem?

We maken allemaal deel uit van meerdere sociale systemen. Zo vorm je met bijvoorbeeld je sportclub een systeem, met je vrienden, met de wijk waar je woont en de organisatie waar je werkt. Een systeem kan je omschrijven als een meestal duidelijk afgebakende groep waarin mensen en elementen met elkaar verbonden zijn.

Het allereerste systeem waar je deel van uitmaakt is je gezin van herkomst. Dat compacte systeem maakt deel uit van je familiesysteem. Het grootste verschil met de systemen die ik hierboven benoemde en je familiesysteem, is dat je altijd een plek in je familiesysteem hebt. Andere systemen, zoals de wijk waar je woont en de organisatie waar je werkt, kan je uitstappen. Ook al verbreek je de band met je familie, je blijft er altijd deel van uitmaken.

Patronen

Veel van de patronen (routines, overtuigingen, mindset) ontwikkel je in de periode dat je opgroeit. Het meeste krijg je dus mee uit je familiesysteem. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust.

Deze patronen neem je mee naar de andere systemen waar je deel van uitmaakt. Net als alle andere leden van die systemen. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze patronen kunnen botsen. Dat merk je doordat er bijvoorbeeld onenigheid ontstaat of dat jij niet lekker in je vel zit. In een (familie)opstelling worden deze patronen zichtbaar en voelbaar.

Als je niet op je eigen plek staat, in je familie en/of op je werk/gezin/sportclub etc. kom jij niet tot je recht. Dit frustreert. Nu kan je dat lang compenseren door bijvoorbeeld hard te werken en je emoties aan de kant te schuiven, uiteindelijk krijg je pas echt rust en kan je jouw talenten het beste inzetten als jij wel je eigen plek inneemt. Via een (familie)opstelling dus.

Ik voel mij na deze sessie opgelucht, lichter en vrijer om mijn eigen pad te mogen volgen. Tevens voelde ik in de loop van de dag de verschuivingen: opeens ging de telefoon en belde mijn zoon en mijn werkgever, kreeg ik apps van mijn nichtje. Bijzondere ervaring. Ik ben benieuwd hoe het de komende dagen in mij en onze familie gaat doorwerken. Dankbaar voor deze prachtige en bijzondere ervaring.

In deze video’s vertel ik je meer over de onderstroom, dat wat je niet ziet maar een hele sterke invloed heeft op jou, en hoe je de wijsheid van je lichaam kan gebruiken om deze informatie naar boven te krijgen.