• Innerlijke familie

Je innerlijke familie

Een systemische manier van kijken naar jezelf is jezelf zien als een kwartet. Een innerlijk kwartet wel te verstaan. Waarbij elk kwart een deel van jouw kwaliteiten, waarden, behoeften en drijfveren vertegenwoordigt. Zowel zonnig als schaduwrijk.

Deze manier van anders kijken naar jezelf is ook wel bekend als de schilden van je innerlijke familie.*

Twee van de kwarten van je innerlijke kwartet hebben alle feminiene eigenschappen in zich, de andere twee staan voor jouw masculiene kant. Beide tweetallen hebben aangeboren en aangeleerde kwaliteiten. Het maakt trouwens niet uit of je fysiek een man of vrouw bent, iedereen heeft dit innerlijk kwartet in zich.

* ik noem het viertal graag je innerlijke kwartet omdat dit zo leuk afkort tot IK. En daar gaat het helemaal om: jouw IK en jezelf zijn.

Het leuke is dat je door elk van je familieleden een gezicht te geven, je met delen van jou in gesprek kan gaan. Want dat is waar het om gaat in deze systemische methode: in het gesprek met jouw ‘kwarten’ , hoor je wat er diep in jou gebeurt én wat van belang is, zodat jij vervolgens met die inzichten aan de slag kan.

Samen geven ze een goed inzicht in al jouw kwaliteiten, hoe je deze kan stimuleren én ook vragen iets te minderen. Dit geeft je controle over jezelf en over je leven. Je krijgt de regie in eigen handen.

Je kan je innerlijke familie ook bekijken als dat je 4 intelligenties hebt:

  • sociaal-emotioneel (je meisje)
  • fysiek-intuïtief (je vrouw)
  • creatief (je jongetje)
  • en analytisch-intellectueel (je man)

Kind en volwassen delen

Het jongetje en meisje zijn je aard. Met hen ben je geboren. Je jongetje staat voor je wil en enthousiasme, je meisje vertegenwoordigt je gevoelens.

De volwassen delen in jezelf ontwikkel je aan de hand van voorbeelden uit je omgeving, waarbij het heel goed kan dat bijvoorbeeld je fysieke vader een sterke innerlijke vrouw heeft. Je man staat voor je denken, je vrouw vertegenwoordigt je lichaamswijsheid.

De volwassen familieleden kan je aanscherpen, trainen, transformeren, versterken, uitbouwen en opbouwen.

Hoe toe te passen?

Het systemisch opstellen van je innerlijke familie helpt je om op een constructieve manier met jouw eigenschappen en kwaliteiten om te gaan. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met dilemma’s, tegenslagen, uitdagingen en wat al niet meer in je leven.

Je reageert namelijk altijd op de mensen in jouw omgeving: de een zal jouw vrouw aanspreken, vanuit een wens verzorgd te worden. Een ander wil met jou spelen (met je jongetje). Het kan zijn dat te getriggered wordt voor iemands belangen op te komen (je man in actie) of iemand duwt jou in je meisje zodat zij voor verbinding zorgt.

Hieronder een korte introductie van jouw innerlijke familie.

Je innerlijke meisje

Het meisje, je sociaal-emotionele intelligentie, geeft zich over aan en beweegt mee met wat er gebeurt. Als een onschuldige bloem opent zij zich voor de wereld. Haar openheid en gevoeligheid zijn haar kracht: zij heeft een krachtig inlevingsvermogen dat zij gebruikt om verbindingen met anderen aan te gaan.

Je meisje kent slechts twee staten van zijn: rustig of gespannen.

Is zij ontspannen, legt zij verbindingen, gaat zij op in de wereld om haar heen, leeft ze volledig in het nu, in complete harmonie.

De gespannen staat kan ontstaan door iets in het nu, maar ook door een herinnering of gebeurtenis in het verleden waarvan de spanning is blijven hangen. Deze spanning kan heel lang door blijven trillen. Dit maakt dat alles wat de harmonie kan verstoren, bijvoorbeeld kritiek, haar volledig uit balans halen.

Je innerlijke jongetje

Je jongetje, je creatieve intelligentie, is de schatbewaarder van onze levensenergie. Alle initiatieven en ideeën beginnen bij hem. Hij komt met oplossingen voor problemen, durft nieuwe dingen te proberen en zorgt door zijn enorme nieuwsgierigheid, creativiteit en/of enthousiasme dat je blijft bewegen. Zijn humor geeft een sprankeling aan ons leven.

De grootste uitdaging is het vinden van de balans tussen laten rennen en begrenzen. Je jongetje heeft behoefte aan ruimte en staat graag op het podium (applaus en waardering doen hem stralen). Zonder kaders echter is de kans groot dat hij doordraaft (een taak voor je innerlijke man).

Je innerlijke vrouw

Je vrouw, je fysiek-intuïtieve intelligentie, belichaamt het weten, zij voedt, is wijs, geeft steun, verliest nooit enig belang uit het oog, in de eerste plaats de belangen van haar eigen kinderen.

Dit archetype helpt jou te accepteren, te verteren, integreren en los te laten. Zij ziet wat nuttig en zinvol is, weet, voelt intuïtief aan wat nodig is en doet op tijd een stap terug om te reflecteren.

Zij biedt troost en veiligheid, als een thuishaven voor zowel je innerlijke kinderen als mensen in de buitenwereld. Je innerlijke vrouw helpt jou in het contact met je eigenwaarde.

De ultieme staat van je vrouw is: zijn. Deze staat van rust vindt de vrouw overal waar zij een veilige omgeving vindt om te kunnen ontspannen en los te laten. Bijvoorbeeld in de natuur, tijdens het mediteren en/of in het gezelschap van andere -innerlijke- vrouwen.

Je innerlijke man

De man, je analytische-gestructureerde intelligentie, geeft jou je denk- en daadkracht. Hij is degene die plant, regelt en orde brengt. Met zijn focus blijft hij strak gericht op het doel. Hij houdt overzicht, weet wanneer en hoe te handelen. Hij beschermt en verdedigt, als een ridder komt hij op voor zijn waarden, normen en principes. Geef hem een opdracht, hij voert uit.

Kennis opdoen en zoveel mogelijk informatie verzamelen en analyseren: je man is in zijn element. In feite is hij de volwassen variant van het leergierige jongetje. Met dien verstande dat alle speelsheid compleet afwezig is, alles is serieus en logica staat op nummer 1.

Wil je meer weten over je innerlijk kwartet of een afspraak maken voor een sessie waarin jij in gesprek gaat met jouw innerlijke familie? Stuur een mail naar nicole@nicoleklip.nl.

Ik reageer zo snel als mogelijk op je bericht.