Jouw talent: hoogsensitiviteit
“Wat heb ik aan die hoogsensitiviteit? Het zit me alleen maar in de weg!” Geluid, licht, geuren, emoties, opmerkingen, alles komt keihard bij je binnen. Lang dachten wetenschappers dat dit kwam doordat je hersenen deze prikkels niet filterden.
Onderzoek wijst echter uit dat bij Hsp’ers (hoogsensitieve personen) alle gebieden in de hersenen actief reageren op elke prikkel. Geen wonder dat je zo moe bent, je hersenen hebben geen moment rust. En niet zo gek dat je daarom deze gevoeligheid liever kwijt dan rijk bent.
Wat nou als je deze sensitiviteit om kan zetten naar een kracht en het als een talent gebruikt?
Tijd
Ben je hoogsensitief heb je meer tijd nodig. Tijd om alle prikkels te verwerken. Informatie, nieuws, emoties, zowel van jezelf als die van anderen en ook onverwachte gebeurtenissen kunnen je volledig overspoelen (zie ook verderop onder het kopje ‘Intens’).
Dit zijn de momenten waarop anderen tegen je zeggen: “Kom op. Zet je eroverheen. We gaan door!” Wat voor jou niet werkt. Jij zet je emoties niet zo snel aan de kant. Je bent tot op het bot geraakt. Dat leg je niet zomaar even naast je neer.
Het bijzondere is, dat als jij op dat moment zegt dat je behoefte hebt aan een -kort- moment voor jezelf, ook anderen blij zullen zijn met deze pauze. Iedereen is geraakt en hoe goed zij het ook kunnen verwerken, ook voor niet hoogsensitievelingen is het fijn om wat meer verwerkingstijd te hebben.
Intens
Jouw sterke gevoeligheid heeft twee kanten: je kan intens genieten van bijvoorbeeld kunst, muziek, natuur of heel intens geuren en smaken beleven. Je laat je helemaal en heel makkelijk meeslepen. Heel veel kunstenaars en muzikanten zijn ook hoogsensitief. Ik vind dit een super goeie manier om je talent echt in te zetten.
Een radio die op de achtergrond aanstaat, is voor de een niet meer dan behang. Voor jou is het een tetterende radio die al jouw aandacht opeist. Werken in een kantoortuin is alsof je in een concertzaal zit waar drie bands tegelijkertijd spelen.
Empatisch vermogen
Die intensiteit zie je ook terug in hoe jij emoties van een ander als die van jezelf ervaart. Dat je bijvoorbeeld compleet van slag bent als vrienden van je ruzie hebben of je ook ziek voelt als je een zieke vriendin spreekt.
Ik kan zelf met hoofdpijn uit een bespreking komen als bijvoorbeeld deelnemers zich ergens over opwinden zonder dit te uiten. Ook gebeurt het regelmatig dat ik mij ineens verdrietig voel, zonder hier zelf ook maar enige reden toe te hebben. Ik pik het op van iemand in de buurt. Het oppikken van subtiele signalen is een groot empathisch vermogen. Ik noem het jouw stille kracht.
De keerzijde is dat jij je enorm verantwoordelijk voelt, juist omdat jij je zo met de emoties van een ander identificeert. Hierdoor doe je vaak net wat meer voor een ander of een baan. Nee zeggen is er niet bij. Je cijfert jezelf helemaal weg en bent vooral met de ander bezig.
De compleet tegenovergestelde reactie is ook mogelijk: je hecht je nauwelijks of helemaal niet. Angst voor intimiteit zorgt ervoor dat jij je volledig afsluit.
Verbinding maken is jouw kracht. Jezelf hierin verliezen of ervoor vluchten is je valkuil.
Drukte vermijden
Met dat je hersenen continu alert zijn, zal het je niet verbazen dat het moeite kost om je staande te houden in een drukke omgeving. Een volgepakt restaurant of een werkdag met veel besprekingen betekenen heel veel mensen en geluid. Je hersenen maken overuren om al die prikkels te verwerken.
Resultaat: je kan je niet concentreren, krijgt hoofdpijn of je moet om het minste te huilen. Het liefst ga je uit de situatie weg. Alleen kan dat lang niet altijd.
Omdat je zo intens reageert, wil je drukke situaties zoveel mogelijk vermijden. Als je dat doet, noemen ze jou verlegen, neurotisch of een aansteller. Met als gevolg dat jij je meer en meer terugtrekt. Terwijl jij je juist heel erg verbonden voelt met de mens in het algemeen en vooral met de mensen in jouw directe omgeving.
Dat er af en toe drukte is, prima. Zolang jij maar genoeg tijd hebt om op te laden. Het is jongleren met je intense verlangen naar verbinding en je behoefte aan rust.
Diepte en details
Voor veel hoogsensitieve mensen is een gesprek over koetjes en kalfjes niet te doen. Jij wil namelijk de diepte in. Want daar maak jij de verbinding met mensen die jij zo prettig vindt. Dan werkt jouw stille kracht, je empathische vermogen op z’n best.
Niet verwonderlijk dus, dat je liever niet naar een verjaardagsfeestje gaat waar je weinig tot geen mensen kent en de gesprekken over eigenlijk niets gaan. Niet alleen vanwege de drukte, door de oppervlakkige gesprekken loopt alle energie uit je weg als lucht uit een lekke band.
Bij die behoefte de diepte in te willen gaan, hoort ook jouw oog voor detail. Iets onderzoeken, diep graven en alle details onderscheiden, daar word jij heel erg blij van. Sterker nog, het is een groot talent om razendsnel allerlei verbanden te leggen. Een voordeel van dat al je hersendelen actief zijn.
Rechtvaardigheid
In het kenmerk van een sterk rechtvaardigheidsgevoel komen alle 5 hierboven genoemde kenmerken samen. Je kan intens verontwaardigd zijn. Zelfs om iets wat voor een ander een kleinigheid is.
Door jouw oog voor detail en het gemak waarmee jij subtiele signalen opvangt, ga je een situatie waar jij je druk om maakt tot in de kleinste details analyseren en maak je het heel erg groot. Terwijl het waarschijnlijk niet meer dan een onschuldig bedoelde opmerking of actie was.
Hier zit een sterke gedrevenheid achter, die extra versterkt wordt door je grote empathische vermogen. Jij leeft met iedereen mee en wil dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Om te voorkomen dat je overal in mee wordt gesleept kan ik je aanraden om regelmatig de tijd te nemen om de situatie van een afstandje te bekijken.