Onthaasten door je ritme te vinden
Al een tijdje lag het boek ‘Onthaasten’ van Stephan Rechtschaffen op mijn leesstapel. Duurde even voor ik het uiteindelijk pakte, maar goed, wat wil je met zo’n titel ;). De oorspronkelijke titel is ‘Time-shifting’, waar de schrijver mee bedoelt dat je door steeds te schakelen tussen tijdsgebonden (met een deadline) en tijdloze activiteiten je als vanzelf onthaast.
Voortgestuwd door onze 24-uurs economie worden die tijdloze activiteiten als uitermate zinloze tijdsbesteding beschouwd. Parttime werken? Nee joh, 40 uur elke week, pas dan tel je mee. Dat dit leidt tot steeds meer burn-outs en andere stress gerelateerde ziektes, wist Rechtschaffen ons zo’n 25 jaar geleden al te vertellen -want zo oud is dit boek al. Ondertussen is die druk helaas alleen maar toegenomen.
Jouw ritme?
Een gezonde focus op je ritme helpt je om te kunnen schakelen tussen een hogere en een lagere versnelling. Anders gezegd, wanneer ga je vol gas vooruit en wanneer pak je jouw rust?
Om zo te kunnen schakelen heb je dus wel bewustzijn nodig op jouw ritme. Hoe vind je die? In elk geval niet door te doen zoals anderen het doen, iedereen heeft namelijk zijn/haar eigen ritme. Natuurlijk komen veel ritmes wel redelijk overeen met elkaar, maar dan nog.
Volg het ritme van de natuur
Om je eigen ritme te vinden, kan je heel goed gebruik maken van die van de natuur. Iets waar wij in onze huidige maatschappij wel een flink stuk van verwijderd zijn geraakt. Tot je werkelijk contact maakt met de natuur om je heen en je voelt hoezeer dat ritme jou beïnvloedt. Onderzoek maar eens een tijdje hoe het is om je mee te laten nemen in het ritme van dag en nacht, of in het ritme van de maan.
Je kan het ook zo zien, dat jouw persoonlijke ritme geheel gekoppeld aan je authenticiteit. De persoon die jij in wezen bent. Nu wordt het interessant, want van die persoon ben je hoogstwaarschijnlijk in de loop van je leven flink van verwijderd geraakt. Door je opvoeding, opleiding en mensen in je directe omgeving bijvoorbeeld. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling die je helpt om alle aangeleerde lagen die jou echt niet dienen van je af te pellen.
Contact maken met de natuur en jezelf ontwikkelen met behulp van diverse cursussen en coaching helpen je dus om jouw ritme te vinden. En er is nog een onderdeel dat hiervoor erg belangrijk is: opmerkzaamheid.
Kunst van opmerkzaamheid
Wat ik echt grappig vond in het boek ‘Onthaasten’ was hoe er regelmatig werd gesproken over de kunst van opmerkzaamheid. Rechtschaffen beschrijft hoe je bewust in het nu kan leven door echt stil te staan bij wat je op het moment zelf ervaart. Door opmerkzaam te zijn waar je gedachten uithangen. Die gedachten halen je heel makkelijk uit het nu door al je aandacht naar het verleden, de toekomst of zelfs ook met wat anderen doen bezig zijn te sturen. De kunst is dan jouw gedachten weer terug te trekken. Waar ben je nu? En precies dit je helpt om in jouw persoonlijke ritme tussen je verschillende tempo’s, tijdsgebonden en tijdloos, te kunnen schakelen.
Een van de manieren die Rechtschaffen noemt om jezelf te bekwamen in de kunst van opmerkzaamheid is meditatie. Herken je ondertussen al waar het over gaat? Yep: mindfulness. 25 jaar geleden werd dit nog vrolijk vertaald naar de kunst van opmerkzaamheid. Echt, ik vind die term veel en veel mooier.
In het hier en nu zijn helpt je te onthaasten
Die naam geeft voor mij ook veel meer aan waar het over gaat: opmerkzaam zijn. Opmerkzaam waarop? Nou, feitelijk op alles in het nu. Waar jij nu bent. Waarvoor je dankbaar bent. Waar je gedachten uithangen. Wat nu belangrijk is. Waar jij nu behoefte aan hebt. Wat nu het beste is om te doen. Hoe meer je opmerkzaam bent, hoe meer je in contact bent met jouw ritme en hoe meer jij je dus kan onthaasten.
En of je het nu onthaasten, leven volgens je eigen ritme, of schakelen tussen tijdsgebonden en tijdloze activiteiten (time-shifting) noemt, waar het om gaat is dat jij de tijd neemt voor jezelf, om een prettig evenwicht te vinden tussen beweging en ontspannen.
Hartelijke groet, Nicole
PS Wil je op een andere manier die prettige verbinding met jezelf maken? Doe dan mijn -gratis- inspiratietraining. Klik hier om je in te schrijven en je ontvangt gelijk de eerste oefening in je mailbox.