Een zenuw neemt de tijd
‘Zo makkelijk en snel ook om met je telefoon te betalen. Geen gedoe met pasjes. Pff.’ Deze uitspraak van mijn neef afgelopen weekend laat heel mooi de algemene houding ten opzichte van tijd zien. Alles moet namelijk snel. Zelfs betalen dus. Geen geneuzel bij de kassa. En al helemaal geen tijd voor een gesprekje met de kassière. Nee zeg, stel je voor.
Ik schrijf hier wel vaker over. Vooral om jou, lieve lezer, te stimuleren niet in deze tijdsgeest mee te gaan. Of, als je dat wel doet, toch geregeld naar een versnelling lager te schakelen zodat je aan de broodnodige ontspanning toekomt.
Ontspanning die de druk van je zenuwen afhaalt.
Afbreek- en hersteltijd van je zenuwen
Onlangs had ik een boeiend gesprek met een neuroloog. Hij vertelde dat een beschadigde zenuw niet gelijk gaat herstellen. De zenuw haalt eerst al het oude weg om pas daarna nieuw op te gaan bouwen. Voor dit proces neemt de zenuw echt alle tijd. Dat weghalen kan makkelijk 4 maanden in beslag nemen. En denk dan niet dat hij het aanmaken van een nieuwe zenuw snel doet. Daar neemt hij ook de tijd voor. Even lang of zelfs nog langer dan voor het afbreken van het oude. Je kunt ook weinig doen om de zenuw in dit proces te helpen. Hij werkt autonoom. En neemt daarvoor alle tijd.
De zenuw laat zich niet van de wijs brengen
Een fijn weetje, dit. Het orgaan dat ervoor zorgt dat dagelijks duizenden prikkels doorgegeven worden van en naar de hersenen, laat zich nergens door van de wijs brengen als het tijd is voor herstel. Lijkt mij ook best handig dat de zenuw hier alle tijd voor neemt. Het opbouwen van een nieuwe zenuw moet natuurlijk wel secuur gebeuren. Eenmaal klaar wil je er wel vanuit kunnen gaan dat het juiste door wordt gegeven.
Dit rustige tempo is natuurlijk een prachtig contrast met de snelheid van onze maatschappij. Is er iets beschadigd? Hup eruit en snel een nieuwe erin. Alles met het oog op dat je door kan gaan. Verder kan rennen. Stel dat je iets mist.
Ontspannen de tijd nemen
Ik mag hem wel, die zenuw. Lekker ontspannen, geheel op je eigen wijze en in je eigen tempo handelen. Zodat je ook echt de tijd die je werkelijk nodig hebt. Je zenuw laat zich ook nergens door opjagen en hij levert door tijdsgebrek nooit half werk af. Eerst het oude weg zodat er genoeg ruimte is voor nieuw. Zo raakt het nieuwe ook niet vervuild door het oude. Heel slim.
Dit betekent natuurlijk wel dat je de kwaliteit geduld naar voren mag halen. Hoe ver heb jij die weggestopt? Om je hierin te ondersteunen: bij het woord geduld hoort niet voor niets het werkwoord oefenen. Het is een vaardigheid die je kan trainen. Sommige mensen hebben het van nature al, anderen moeten hier veel meer hun best voor doen.
Wat helpt, is dat jij je niet laat opjagen door al het geren om je heen. Kies je eigen tempo. Neem een voorbeeld aan de zenuw. Werk snel als nodig en neem de tijd voor herstel. Dat laatste bedoel ik zeker ook preventief. Stop niet pas als je gebroken bent. Die rust zal je zenuw jou zeker weten in dank afnemen.
Hartelijke groet, Nicole
PS Merk je dat je moeite hebt om die tijd voor jezelf te nemen? Het loont de moeite om te onderzoeken welke overtuigingen jou hierin tegenhouden. Neem contact met mij op om te bespreken of en hoe ik jou hierbij kan begeleiden. Mail: nicole@nicoleklip.nl