Zelfontwikkeling in een notendop
Elke dag weer gebeurt er van alles om je heen. Situaties die jou direct raken en waar je gelijk op reageert, maar ook situaties die jou niet direct of helemaal niet raken en waar je toch gelijk op reageert. Dat laatste is natuurlijk jammer. Dat kost je bakken met energie die je beter had kunnen gebruiken voor dat wat echt belangrijk is voor jou. Hierin het onderscheid maken en er ook naar handelen is de kern van persoonlijke ontwikkeling.
Zelfonderzoek
Het leuke van die zelfontwikkeling is dat het nooit stopt. Soms, misschien zelfs wel geregeld, kom je in een situatie die iets anders van je vraagt. Een eigenschap of kwaliteit die je denkt niet te hebben of waarvan je een vaag vermoeden hebt. De vraag is dan of jij bereid bent om het zelfonderzoek aan te gaan. En uiteindelijk ook wat te doen met de uitslag van je onderzoek. De momenten dat je dat wel doet, zet je weer een stap in je zelfontwikkeling.
Nog wel eens verzucht een klant van mij “wanneer is het nu klaar?” Als ik in een provocatieve bui ben, is mijn antwoord: “Als je dood bent.” Overheerst mijn zachtheid, antwoord ik iets in de trant van: “Daarin ben jij de enige die het voor het zeggen heeft.” Ik weet en voel echter tot in mijn tenen dat als jij open staat voor welke vorm van zelfontwikkeling dan ook, jij hiermee doorgaat tot jouw ziel klaar is met alle lessen van dit leven te leren. En dat gaat door tot je jouw laatste adem uitblaast.
Driestaps zelfontwikkeling
Welke vorm van zelfontwikkeling je kiest, uiteindelijk onderzoek je steeds wie jij in wezen bent. Nou… laat ik het iets specifieker zeggen: je haalt tijdens elk onderzoek een laagje van aangeleerd gedrag en/of overtuigingen weg en krijgt zo steeds een beter beeld van wie jij in essentie bent. Met elke stap ben je zo meer en meer jezelf.
Een eenvoudig zelfonderzoek dat je in drie stappen zet, is deze:
a. Onderzoek je drijfveren
Stel jezelf hiervoor vragen als:
- Waar ga ik van stralen?
- Waardoor voel ik mij levend?
- Wat inspireert mij?
- Hoe voel ik mij lekker in mijn lichaam?
b. Kijk naar je identiteit
Vragen die je in deze stap kunt stellen zijn:
- Wie ben ik buiten de labels van al mijn rollen om? Die rollen zijn bijvoorbeeld partner, ouder, kind, collega, buur.
- Kijk naar jezelf buiten de context van je familie en werk, de stad of het land waarin je leeft. Omschrijf jezelf. Let hierbij goed op de woorden en zeker ook de bijvoeglijke naamwoorden die je gebruikt. Zorg ervoor dat je precies die woorden gebruikt waarbij jij je echt goed voelt
- Welke eigenschappen en kwaliteiten maken mij tot wie ik ben? Dit mag best een uitgebreide lijst zijn. Leef je lekker uit bij deze opsomming.
c. Plaats de resultaten in de context
Uiteindelijk ben jij natuurlijk nooit die persoon die buiten de context van de wereld om je heen leeft. Tenzij je in een hutje op de hei woont en nooit contact met de buitenwereld hebt. Maar dan lees je dit blog ook niet… Dus maak na jezelf goed onderzocht te hebben, de stap naar buiten toe, naar de mensen om jou heen.
Vragen om hier jezelf te stellen:
- Wat maakt dat ik mij onderscheid van anderen?
- En wat zijn de overeenkomsten?
- Waar voel ik mij echt thuis en op mijn plek?
- Met wie ga ik het liefste om?
- Welke activiteiten onderneem ik graag?
Zelfkennis als filter
Des te beter jij jezelf kent en weet waar jij thuishoort, hoe makkelijker het voor jou is om snel te filteren in elke situatie waarin jij terecht komt of het wel of niet handig is om te reageren en daar jouw kostbare energie aan te geven. Ik hoop dat deze driestaps zelfontwikkeling jou hierbij helpt. Mocht je nog verdere begeleiding hierbij nodig hebben, begeleid ik je graag. Mail mij voor een geheel vrijblijvend gesprek: nicole@nicoleklip.nl
Hartelijke groet, Nicole