Vertrouwen en niet-weten, een mooi duo
“Vertrouw je maatje.” De stem van de wandelbegeleider klinkt krachtig. Sofie slaakt een diepe zucht. Met haar rechterhand schuift ze de gebloemde sjaal die haar ogen bedekt iets naar beneden. Ik pak haar linkerarm bij de elleboog en pols vast en begin heel rustig over het licht slingerende bospad te lopen. Sofie volgt met hele kleine stapjes. Achter ons klinkt een licht gegiechel. Ik houd mijn aandacht bij Sofie. Haar stappen worden al iets groter. Oké, een stukje naar links dan. We lopen het gras op. Richting het vennetje. Kijken hoe ze reageert. Ze volgt rustig. Haar vertrouwen groeit. Een glimlach is haar enige reactie op het gekwaak en vleugelgewapper van de eenden die het duidelijk niet eens zijn met de verstoring van hun zondagochtendrust.
Geblinddoekt je laten leiden door een ander. Dat is de oefening. Geef je over en laat de controle los de onderliggende boodschap. Zeker in het begin is het lastig. Tot je merkt dat je maatje ervoor zorgt dat je niet tegen anderen aanbotst of struikelt over takken. Je weet niet waar je bent. Geen idee wat er om je heen is. Maar jij loopt door. Vol vertrouwen in je begeleider.
Controle
De tegenhanger van vertrouwen is controle. Alles willen weten en daar als het even kan ook jouw zegje over doen. Dit wordt ons van jongs af aan zowel bewust als onbewust geleerd. Waar je mee bezig bent moet logisch en rationeel zijn. Je moet ook alles begrijpen. Controle geeft macht. En macht zorgt ervoor dat precies dat gebeurt wat goed is voor jou.
Vanuit die levenshouding is het schrikken als er iets totaal onverwachts gebeurt. Alleen zorgt het leven zeer regelmatig voor onverwachte gebeurtenissen. Want als er iets is wat onvoorspelbaar is, dan is dat het leven wel.
Regisseur
Je bent de regisseur van jouw leven. Mooie zin. Lang heb ik ook gedacht dat ik dat was. Ik bepaal toch wat ik doe en zo dus wat er gebeurt? Klopt. En toch weer niet. Het leven beweegt mij. Ik reageer op die beweging.
Els van Steijn beschrijft dit prachtig in haar nieuwste boek Vier je leven: “De wijsheid van het leven openbaart zich in het toelaten ervan. […] Het leven wil je ondersteunen. Laat je simpelweg meevoeren met wat het leven voor jou in petto heeft en wat zich aandient. Door die beweging ontstaat ‘iets’, wat vaak wijzer is dan jij met je ratio kunt bedenken. Achteraf kan je vaak pas duiden welk proces of welke ontmoetingen die beweging in gang hebben gezet.”
Overgave aan niet-weten
Dit betekent wel dat je je over hebt te geven aan het niet-weten. Dat je erop mag vertrouwen dat het leven het beste met jou voor heeft. Voor iemand die dacht altijd overal de controle over te moeten hebben, is dat de grootste uitdaging. Iets niet weten betekent niet gelijk dat je faalt. Integendeel. Je laat juist zien dat je een mens bent.
Niet-weten kan gelijk beelden oproepen van het rode potlood van de meester op school. Je bent een loser als je niet alle antwoorden goed hebt. Een overtuiging die de overgave aan het niet-weten een stuk moeilijker maakt.
Toch bepaal jij
Overgave aan de beweging van het leven betekent echter niet dat je volledig achterover leunt en alles maar laat gebeuren. Jij bent nog steeds de regisseur. Want jij bepaalt hoe jij reageert op elke beweging die het leven maakt.
Nog even terug naar de oefening waar ik dit blog mee begon. Stel jij loopt daar met die blinddoek voor. Best onwennig om geleid te worden. Ga je giechelen? Kijk je stiekem onder de doek door? Of geef jij je over?
Het mooie is, dat het moment dat je je overgeeft, je zult merken dat je andere zintuigen de regie overnemen. Ineens ben je je bewust van de ondergrond waarop je loopt. Je hoort het knerpen van de schelpen onder je schoenen tot je voelt dat je van het pad af het gras oploopt. Je hoort de eenden, het ruisen van de bladeren, het gelach en gepraat van de anderen in je groep. Hoe jij hierop reageert, bepaal jij.
Vol vertrouwen geef jij je over aan de leiding van de ander en zo loop je samen over het pad.
Hartelijke groet, Nicole
Merk je dat het toch moeilijk blijft om je over te geven? Het is niet altijd even makkelijk om oude overtuigingen door nieuwe te vervangen. Ik begeleid je hier graag bij. Neem contact met mij op: nicole@nicoleklip.nl om te bespreken of en hoe ik je kan helpen.