Gezonde uitwisseling tussen geven en ontvangen
September is een maand waarop ik mij altijd enorm verheug. Niet in de laatste plaats omdat dit de maand is waarin ik jarig ben. Mijn vreugde, noem het gerust stuiteren, begint al een aantal weken voor de dag zelf. Dan bedenk ik namelijk hoe ik mijn verjaardag wil vieren. De laatste jaren spreid ik deze viering het liefst over een aantal dagen, zodat ik alle uitgenodigde vrienden en familieleden de aandacht kan geven die ze verdienen.
7 jaar geleden vierde ik met een groot feest mijn 50e verjaardag. Hartstikke leuk voor iedereen die er was. Ik genoot er ook wel van, maar was aan het einde van de dag doodop en had niemand echt goed gesproken. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk weer met iedereen afspreken.
Nu ik terugkijk op die feestdag 7 jaar geleden, had ik die dag vooral heel veel gegeven. Mijn doel die dag was het al mijn gasten zo goed mogelijk naar hun zin maken. Dat lukte heel goed. Ik vergat daarbij alleen mijzelf. Kleinigheidje…
Geven en ontvangen is een uitwisseling
Als je alleen maar geeft en niet ontvangt loop je daar uiteindelijk op leeg. Je kan het zien als dat je twee potjes in je hebt. Uit de ene haal je steeds energie om aandacht aan anderen te geven. Het andere potje vul je met de aandacht die jij krijgt. Alhoewel de potjes zo op het oog los van elkaar staan, zijn ze met elkaar verbonden. Het potje ‘geven’ vult zich steeds vanuit het potje ‘ontvangen’. Heb jij dus een deksel op het potje ‘ontvangen’ gezet, wordt het potje ‘geven’ niet aangevuld. Uit eigen ervaring weet ik dat je dit best lang volhoudt, tot zelfs het laatste beetje energie in je tenen ook echt op is.
Nu hangen er rondom ontvangen redelijk wat oordelen. Dat het egoïstisch is, bijvoorbeeld. Of wat denk je van “het is zaliger te geven dan te ontvangen”. Geven is absoluut heel erg vervullend. Maar als iedereen alleen maar zou geven is er niemand om te ontvangen. Dan is er helemaal niets leuks meer aan dat geven. Daarom is het veel vervullender als we elkaar als gelijken zien: jij geeft en gunt anderen evenveel als dat anderen jou iets gunnen en geven.
Dan rest alleen nog dat jij je weet te ontdoen van de oordelen rondom het ontvangen. Hierbij kunnen je innerlijke vrouw en een systemische blik je helpen.
Het weten van je innerlijke vrouw
Als je ontvangen bekijkt vanuit de bril van je innerlijke vrouw, weet zij dat je openstellen voor ontvangen betekent dat jij groeit in je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Soms kan je enorm verbaasd zijn dat een ander iets wat voor jou ontzettend makkelijk is, heel erg bijzonder vindt. Trots zijn op je talenten is geen grootspraak. Dat is een helder weten van wat jij waard bent.
Een goede oefening in ontvangen is deze: Vraag een ander om jou drie complimenten te geven. Ontvang ze zonder tegenwerpingen of excuses. Een ‘dank je’ is meer dan genoeg. Een stapje verder is iemand om 10 eigenschappen van jou te vragen. Sommige zul je gelijk herkennen en wie weet zitten er ook verrassingen tussen.
Geven en ontvangen systemisch gezien
Kijk je vanuit een systemische blik naar moeite hebben met ontvangen, zit er iets in de verbinding tussen jou en je moeder wat aandacht verdient. Hoe meer jij je moeder haar plek gunt en haar ziet met al haar mooie én minder fraaie eigenschappen, des te gemakkelijker het voor jou is om op jouw eigen volwassen plek te staan. Enkel en alleen op je eigen plek stroomt jouw levensenergie vrijelijk en gaat het geven en ontvangen je een stuk makkelijker af.
Geef jezelf deze maand eens de tijd om te onderzoeken hoe jij geeft en ontvangt. Hoe reageer jij als je een compliment krijgt? En hoe is het gesteld met de inhoud van jouw potjes? Loop je in dit onderzoek tegen blokkades of hardnekkige overtuigingen aan, neem gerust contact met mij op om te bespreken of en hoe ik je kan helpen hier een prettig evenwicht in te vinden.
Ik wens je een fijne en vooral ontvangstrijke maand toe.
Hartelijke groet, Nicole
PS Afbeelding is van Canva.com
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!