De schrijver in jou
Wie schrijft, die blijft. Dit is het eerste wat door mij heen schiet als ik denk aan schrijven. Denk ik er wat langer over na, is deze oude wijsheid op meerdere manieren te interpreteren. Ik weet in elk geval zeker dat er ook in jou een schrijver schuilt.
Van je af schrijven
Ervaar je verdriet, pijn, boosheid of frustratie, wat het ook is, schrijven helpt om het uit je systeem te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een brief schrijven aan een persoon op wie je boos bent. Zonder dat je dan uiteindelijk die brief verstuurt. Daar krijg je alleen maar nog meer gedoe door.
Dankzij het opschrijven ga je wel weer door de emotie(s) heen en laat je die tegelijkertijd door je pen heen naar buiten stromen. Niet alleen lucht het op, het geeft je ook ruimte. Ruimte die je nodig hebt om de situatie zonder die overweldigende emotie(s) te bekijken, zodat jij uiteindelijk een stuk rustiger met die persoon in gesprek kan gaan. Mocht je dat willen. Je kan namelijk ook een hele oude emotie van je af schrijven. Bijvoorbeeld een ruzie die je had met een vriend(innet)je van de lagere school.
Wat dit van je af schrijven met blijven te maken heeft? Als jij met schrijven ervoor zorgt dat die krachtige emoties niet in je blijven hangen om zo jouw leven zuur te maken, blijf jij de persoon die jij in wezen bent.
Zelfonderzoek
Een andere manier van in contact met jezelf blijven is schrijven inzetten als zelfonderzoek. De zomer is hier natuurlijk bij uitstek een geschikte tijd voor. Of je nu op vakantie bent of aan het werk, dankzij het warmere weer vertraag je als vanzelf je tempo. Wat je ruimte geeft om een stap achteruit te zetten om te reflecteren. Je kan natuurlijk op van alles reflecteren, maar zo halverwege het jaar is een korte persoonlijke check best nuttig:
- Je kijkt terug op de maanden die achter je liggen. Wat is gelukt? Wat niet? Welke onverwachte dingen zijn er gebeurd?
- Je onderzoekt waar je nu staat en hoe het nu met je is. Ben je tevreden? Voel jij je rustig of onrustig? Heb je het overzicht? Ben je verbonden met jezelf?
- En je kijkt vooruit naar de rest van het jaar (of de komende maanden). Zijn de doelen en/of intenties die je aan het begin van het jaar hebt gesteld nog passend bij je? Wil je er iets in wijzigen? Hoe wil jij je voelen aan het einde van de door jou gestelde periode? Wat heb jij daar nu voor nodig?
Pen en papier
Schrijven is heel makkelijk op een computer. Heb je iets geschreven wat je niet bevalt, haal je het zo weg. Alsof het er nooit is geweest. Toch raad ik je aan om voor zowel het van je afschrijven als het zelfonderzoek met pen op papier te schrijven.
Je hand heeft net wat meer tijd nodig om de woorden te schrijven, waardoor je gedachten als vanzelf langzamer gaan. Zo zak je meer in jezelf en maak je contact met dat wat diep in jou leeft. En precies die diepte vloeit via de pen zo in woorden op het papier.
En, zoals ik al hierboven schreef, mogelijke emoties stromen samen met de inkt het papier in en jou uit.
Contact maken
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen waar je schrijven voor in kan zetten. Een berichtje op social media, een blog, een kaart naar een vriend(in) die jarig is of gewoon zomaar. Als je schrijft, laat je jezelf zien. Je deelt een stukje van jezelf met de wereld. Eenmaal op papier of ergens online is het geschreven. En dat wat geschreven is, blijft.
De schrijver in mij
Ik houd mijn hele leven lang al van schrijven. Als kind verzon ik de meest bizarre verhalen. Helaas ben ik het boekje waarin ik die verhalen op heb geschreven tijdens een verhuizing kwijt geraakt. Net als mijn schrijflust. Jarenlang heb ik mijn schrijven slechts zakelijk ingezet. Tot ik een website opzette waar een heuse blogpagina op zat. Tja, toch wel handig als daar iets op kwam te staan. Ik schreef ook al wat op de diverse social media waar ik mij liet zien, maar op die blogpagina kon ik mij meer uitleven. Mijn schrijven werd steeds persoonlijker en ik kreeg er weer steeds meer lol in.
In dit schrijven heb ik nu een volgende stap gezet. Een stap naar een boek. Dit is voor mij een hele spannende stap. Niet alleen om het boek te gaan schrijven, ook en vooral om het hier aan jou te vertellen. Hoe het boek eruit komt te zien en hoe ik het de wereld in ga brengen, weet ik nog niet. Dit hier zo aan jou vertellen is al heel wat.
Heel in het kort geef ik je in het boek verschillende manieren om aan jezelf te werken, alles vanuit het doel dat jij zoveel mogelijk jezelf bent en blijft, terwijl er door jouw omgeving steeds iets anders van jou gevraagd wordt.
De schrijver in jou
Aan jou de uitnodiging om de schrijver in jou wakker te maken. Je kunt zoals hierboven beschreven iets van je afschrijven of reflecteer en kijk vooruit. Of gebruik het schrijven om je eigen creativiteit aan te zwengelen. Misschien liggen gedichten jou meer. Maak een begin met een woordgedicht: kies een woord, zet die op een blad papier onder elkaar en maak met elke beginletter een aparte zin. Of een elfje, een gedicht van elf woorden, waarbij de 1e zin 1 woord bevat, de 2e zin 2 woorden, de 3e zin 3 woorden, de 4e zin 4 woorden en de laatste zin 1 woord. Leef je lekker uit.
Hartelijke groet, Nicole