Ruimte
De enige ruimte die je hebt, is de ruimte die jij jezelf geeft. Voel wat deze zin met je doet: de enige ruimte die je hebt, is de ruimte die jij jezelf geeft.
Geregeld zie ik hoe (hoog)sensitieve mensen zichzelf heel weinig -figuurlijke- ruimte geven. In de gesprekken met hen hoor en zie ik dat het vooral hun innerlijke criticus is, die hier flink bezig is hen allerlei beperkingen op te leggen.
Je innerlijke criticus werkt niet mee
Die criticus komt met overtuigingen als dat een ander het beter kan of dat jij niet sterk/groot/handig/slim genoeg bent. Op zich is dit een praktisch en veilig harnas. Een ideale bescherming die voorkomt dat jij je neus stoot of iets op je schouders neemt dat echt te groot voor jou is of dat je iets doet wat levensbedreigend is.
Je criticus heeft het beste met je voor. Alleen doen die werkelijk bedreigende gelegenheden zich zelden tot nooit voor. Terwijl jij dus wel in dat strakke harnas zit. Met de minder prettige bijkomstigheid dat dit harnas niet alleen enige actie, maar ook elke groei tegenhoudt. Je zit vast in een ijzeren mal die bepaalt wat jij wel en niet kan. Elke eigen zeggenschap is je hiermee ontnomen. Tijd dus om dat harnas uit te trekken en zo jezelf meer ruimte te geven.
Knip dat strakke harnas open
Makkelijk gezegd hè, trek dat harnas uit. Het moment echter dat je dit doet, strijk je tegen de haren van je innerlijke criticus in. Hij vindt deze harnas verwijderactie helemaal geen goed idee. Hard en volhardend tegen hem ingaan roept meer en meer verzet op. Hetgeen jouw ruimte zelfs nog meer verkleint.
Wees je ervan bewust dat je innerlijke criticus slechts 1 drijfveer heeft: jouw veiligheid. Om die te garanderen haalt hij al wat mogelijk is erbij. Feitelijk is hij jouw bondgenoot, maar dan heeft hij wel de juiste input nodig. Stoot je innerlijke criticaster daarom niet van je af, maar nodig hem bij je uit aan tafel. Bekijk vervolgens samen nauwkeurig alle kritiek. Vragen als ‘waar komt deze overtuiging vandaan?’, ‘wie spreekt hier?’ en ‘welke veiligheid geeft deze overtuiging mij?’ helpen je in het onderzoek van de kritiek. Een onderzoek dat zeker weten laat zien dat de overtuigingen achterhaald zijn. Zo knip je hap voor hap je harnas open.
Het belang van ruimte
Nu zou jij je af kunnen vragen waarom jij die ruimte nodig hebt. Hierboven stipte ik het al even aan: ruimte biedt mogelijkheden tot groei en zelfontwikkeling. Elke stap in je ontwikkeling waarbij je oude overtuigingen en gedrag dat niet meer bij jou past achter je laat, helpt je jouw eigen kern en wezen te leren kennen. En hoe beter jij jezelf kent, des te eenvoudiger jij beslissingen neemt die volledig van jou zijn en die jouw leven erg aangenaam maken.
Precies dat is wat ik iedereen gun: te ontdekken hoeveel moois je in huis hebt en vooral hoe je er gebruik van maakt. Het zelfonderzoek dat in eerste instantie aanvoelt als een eenzame tocht door een verwilderde jungle verandert dan in een geweldige ontdekkingstocht over bloemige weidevelden.
De enige ruimte die je hebt, is de ruimte die jij jezelf geeft. Hoeveel ruimte gun en geef jij jezelf?
Hartelijke groet, Nicole
PS Heb je het gevoel dat je in jouw ontdekkingstocht door een ondoordringbare jungle waadt? Neem contact met mij op. Ik begeleid je graag naar meer helderheid en vooral meer ruimte in en om jou heen. Mail nicole@nicoleklip.nl
PPS Volg mij op Instagram voor meer inspiratie.