Nemen of ontvangen?
“Tja, ik zeg toch liever nemen dan ontvangen.” Lilian kijkt uitdagend ons groepje rond, maar voor iemand kan reageren roept de trainer ons. We gaan weer door met de opstellingen workshop.
De opmerking van Lilian blijft wel in mijn hoofd rond zoemen, als een irritante mug in de slaapkamer. We hadden het met een deel van de deelnemers over geven en ontvangen, en hoe prettig het voor je is als je dit in een fijne wisselwerking hanteert. Het helpt je lekker in je vel te zitten, in systemische woorden dat je op je eigen plek staat. Lilian zegt dus liever ‘nemen’. Mijn voorkeur gaat uit naar ‘ontvangen’.
Het verschil tussen nemen en ontvangen
Het woord nemen gaat uit van een actieve houding. Als je neemt, ben je even actief als degene die geeft. Zo bezien maak je als ‘nemer’ een actieve keuze om dat wat jou gegeven wordt ook daadwerkelijk aan te nemen. In die zin is ontvangen een stuk meer passief. Jij bent de ontvanger en maakt hierin dus niet een keuze. Misschien daarna wel, als je het eenmaal ontvangen hebt. Soms krijg je een cadeautje waarvan je in eerste instantie niet weet wat je ermee moet. Je kan het even laten staan, het gaan gebruiken of het aan iemand anders geven. Maar dat is een ander verhaal.
Terug naar nemen. Voor mij hangt rondom het woord nemen een ietwat negatieve klank, misschien juist wel door die actieve houding. Ook al wordt iets jou niet gegeven, je neemt het. Misschien omdat je vindt dat jij er recht op hebt. Beelden van hordes graaiende mensen in de bakken bij de Bijenkorf komen bij dit ‘nemen’ bij mij op. Of wat denk je van iemand die in het verkeer voorrang neemt. Hoezeer diegene ook volledig gelijk heeft dat hij van rechts komt, dus voorrang heeft, zoals ik het heb geleerd is dat voorrang jou verleend wordt. Anders gezegd, je mag de voorrang ontvangen.
Systemisch ontvangen
De vroegtijdig afgebroken discussie waarmee ik dit blog begon ontstond tijdens een systemische workshop. Vanuit de systemische blik is wel er een verschil tussen geven en ontvangen van ouders naar kinderen en van andere mensen onderling. Tussen ouders en kinderen is er namelijk geen wisselwerking. Ouders geven aan hun kinderen en de kinderen ontvangen. Dat wat jij als kind krijgt van je ouders geef jij later door aan jouw kinderen, als je die krijgt tenminste. Je geeft dus niets direct terug aan je ouders. Als ik dit zo omschrijf, realiseer ik dat je dit dus wel heel goed nemen mag noemen. Het kind neemt zoveel mogelijk van de ouders en dat helpt hem in het opgroeien.
Heel veel ouders vinden wel dat ze heel veel terugkrijgen van hun kinderen. Alleen is dat geen actief geven vanuit de kinderen. Die zijn zichzelf. Doen hun ding, namelijk kind zijn en opgroeien. En daar geniet je van als ouders. Maar het is vanuit de kinderen geen intentie om iets aan de ouders te geven.
Wisselwerking
Het geven en ontvangen tussen andere mensen gaat wel uit van een wisselwerking. Waarbij er dus ook een grote kans op scheefgroei is als iemand bijvoorbeeld alleen maar geeft en echt niet openstaat om te ontvangen. Dit houd je lang vol, maar uiteindelijk loop je hierop leeg. Zie het maar als dat je twee potjes in je hebt. Potjes die met elkaar verbonden zijn. Uit het ene potje geef je. In het andere potje stroomt binnen omdat jij ontvangt. Door de verbinding tussen de potjes stroomt het door van ontvangen naar geven, zodat jij altijd genoeg hebt om te geven. Zet jij daarentegen een deksel op het potje van ontvangen, kan daar niets in. Terwijl jij wel blijft geven. Dit gaat lang goed tot uiteindelijk beide potjes tot op de bodem leeg zijn. En jij helemaal geen energie meer hebt. Ik heb zo zelf in mijn huwelijk jarenlang lopen geven tot er praktisch niets meer van mij over was. Het enige wat mij redde was de drastische stap om te scheiden.
Ontvangen geniet nog steeds mijn voorkeur
In het duo geven en ontvangen blijf ik de voorkeur geven aan ontvangen, vooral omdat deze het hele spectrum omvat. Geef jij toch de voorkeur aan nemen, hoor ik graag jouw argumenten. Reageer onder dit blog of stuur mij een mail nicole@nicoleklip.nl
Hartelijke groet, Nicole
PS Merk je dat jij moeite hebt met geven of ontvangen, neem contact met mij op. Ik bespreek graag met je of en hoe ik jou hierin kan begeleiden. Mail: nicole@nicoleklip.nl
PPS Afbeelding is van Canva.com
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!