Een heel proces, dat loslaten
“Die oude overtuigingen, joh, die moet je gewoon loslaten.” Dit klinkt zoveel makkelijker dan het is. Loslaten is absoluut niet hetzelfde als een krant in de bak van het oud papier weggooien. Het is een heel proces. Zelf omschreef ik lange tijd dit proces in een aantal overzichtelijke stappen: herkennen, erkennen, accepteren, loslaten en, indien van toepassing, vervangen door een nieuw, gewenst gedrag.
Alhoewel dat proces op zich werkt, blijft het een redelijk statische opeenvolging van stappen, waarbij je eerst een stap helemaal doorlopen moet hebben voor je aan de volgende begint. Wat nu als je loslaten als een organisch proces beschouwt, met fases die elkaar enigszins overlappen, je soms een fase opnieuw doorloopt en je een andere keer een fase overslaat? Fases die overeenkomen met het eerder genoemde stappenplan, maar wel een net andere benadering en daardoor ook diepe werking hebben. Fases waarin je de kracht en wijsheid van je lichaam helemaal meeneemt.
Dan ziet het proces er zo uit.
Word je bewust van de signalen
Je merkt op dat er iets in je zit wat niet meer bij je past. Ergens schuurt het. Je lichaam is hiervoor een prachtige antenne. Hoofdpijn, een kramp in je maagstreek, stramme schouders, inhouden van je adem, het kan van alles zijn. Tekenen die we maar al te vaak negeren. Daar zijn vele redenen voor op te noemen, zoals te druk zijn of omdat je nooit geleerd hebt hier aandacht aan te besteden. Bewust stil staan bij de signalen die je krijgt geeft je heel veel informatie.
Geef het een betekenis
Als je iets bij jezelf opmerkt, is het willen verklaren een logische reactie. Het gevaar daarvan is dat je de oorzaak buiten jezelf legt. Je hebt hoofdpijn omdat je slecht geslapen hebt bijvoorbeeld. Om de diepere betekenis (je mag hier gerust ook het woord ‘waarde’ gebruiken) te achterhalen, heb ik vier vragen voor je: 1. Wat voel je erbij? 2. Wat vind je ervan? 3. Wat wil je ermee? 4. Wat kan je ermee?
Versnipper en verteer
Stel, je bent je bewust geworden dat het de overtuiging is dat je niet veel in je mars hebt, die jou tegenhoudt een nieuwe baan te gaan zoeken. Voordat je deze door een nieuwe overtuiging kan vervangen (dat jij heel veel kwaliteiten hebt waar een nieuwe werkgever om zit te springen), is het handig als je de oude gedachte versnippert en verteert. Hoe dan?
De metafoor van je eigen fysieke verteerproces helpt hierbij. Neem een hap van de overtuiging (of stop in 1 keer alles in je mond) en ga kauwen. Je overtuiging valt in vele stukjes uiteen zodat je de essentie eruit kan halen: Hoe smaakt het? Wat voel je? Neem alles waar wat er met je gebeurt als je de overtuiging proeft.
Vervolgens zakt je gedachte naar je maag en je darmstelsel. Daar kan je alle nuttige informatie eruit halen. Waar ben je niet goed in en wat kan je heel erg goed bijvoorbeeld?
Dit verteren kan best even duren. Neem hier dus ook echt de tijd voor.
Onderzoek de betekenis en waarde
Hoe landt iets bij je? Kan je het relativeren? En welke waarde hecht je ergens aan? Allemaal vragen die je bij deze fase horen. Dit onderzoek kan best pittig zijn. Als je naar jezelf kijkt, zullen ongetwijfeld ook de minder prettige kanten naar boven komen. Verwijten dat je zo lang tegen jezelf hebt gezegd dat je niet veel in je mars hebt bijvoorbeeld. Of gevoelens van minderwaardigheid komen naar boven. Ook hiervoor geldt: neem er de tijd voor. Blijf er niet te lang mee doorlopen als je er niet uitkomt. Bespreek het met een goede vriendin of een coach.
Loslaten is ook je verlies nemen
Bij het loslaten hoort een gevoel van verlies. Zelfs als je blij bent dat je deze stap aan het zetten bent. Wat het ook is dat je achter je laat, het hoorde bij jou. Je hebt je een tijd met dat beeld van jou geïdentificeerd. Daar mag je echt wel bij stil staan. Dit kan heel goed als rouwen aanvoelen. Check in deze fase wat je voor jezelf kan organiseren om het draaglijk te maken. Iets wat je houvast geeft terwijl je het verlies helemaal tot je neemt.
Tijd om te onthechten
Dit is het moment om echt los te laten. Wat hier goed helpt is om waardering en respect te houden voor het oude. Terwijl je een stap ervandaan zet. De neiging om hier grote stappen te zetten, is groot. ‘Gelukt, en door.’ Doe je dat, zou het heel goed kunnen dat er nog een haakje blijft zitten. Een haakje dat uitermate irritant kan gaan doen. Dat net als je denkt dat alles klaar is, het oude gevoel weer naar boven komt. Niet dat je dan helemaal overnieuw hoeft te beginnen. Alleen dat haakje heeft dus nog aandacht nodig via een of meerdere fases.
Stilte voor rust en herstel
Sla bij het loslaten alsjeblieft deze fase van rust en herstel niet over. Het is een ingewikkeld proces waar je doorheen bent gegaan. Daar mag je echt wel even bij stil staan. Letterlijk. In stilte. Waarbij je herstel niet hoeft te lezen als terug naar het oude. Veel meer als dat je klaar bent voor het nieuwe. Een nieuwe jij waar de bruikbare onderdelen van de oude jij nog in zitten, samen met nieuwe informatie die je hebt toegevoegd.
Organisch loslaten
Tijdens elke fase kan het nodig zijn om een (of meer) van de andere fases nog een keer te doorlopen. Loslaten heeft geen lineair stappenplan. Het is een organisch proces waarin je jezelf echt de tijd en aandacht geeft die het loslaten van het oude en het bouwen van het nieuwe nodig heeft.
Ik heb zelf ervaren hoe goed het helpt om de verschillende fases van dit proces met papiertjes of vloerankers neer te leggen en letterlijk door de fases heen te lopen. Heb je hier behoefte aan, neem gerust contact met mij op voor een afspraak.
Hartelijke groet, Nicole