In beweging blijven
Alles is continu in beweging. Soms zie je hier weinig tot niets van. Zijn het nuanceverschillen of speelt de beweging zich volledig intern af. Andere keren is het overduidelijk. Die beweging zie je in de natuur zo goed. In de winter lijkt alles helemaal stil en doods. Aan de buitenkant is er niets te zien. Tot het lente wordt en ineens alles groen en vol leven is.
Jij beweegt net als de natuur. Misschien denk je dat er niets gebeurt. Dat alles hetzelfde blijft. Toch is er beweging. Een verandering die je pas ziet als je een tijd later terugkijkt. Dan zie je hoezeer jij veranderd bent. Kijk maar eens naar jezelf toen je 5 was. Of 15. En naar jezelf nu. Flink verschil. Elke keer weer.
Groei
In die zin ben je dus nooit dezelfde persoon. Terwijl jij wel altijd jezelf blijft. Heerlijke tegenstelling. Je groeit. Past je aan. Leert bepaalde dingen. Merkt dat het niet werkt en leert weer iets nieuws. Iets wat beter bij jou past. Een mooi flexibel groei- en leerproces. Dat is het leuke aan jezelf ontwikkelen. Of dit nu op persoonlijk niveau is of dat je nieuwe vaardigheden leert. Je voegt nieuwe kennis over jezelf toe en gebruikt dit tot je toe bent aan een nieuwe stap.
Vastgelopen beweging
Totdat je beweging stokt. Omdat je vastloopt of steeds tegenslag ondervindt. Een vast wel bekende reactie is dat je hard gaat werken. Meestal merk je dan wel enige vooruitgang, alleen gaat het niet van harte. Dan denk je even dat er beweging komt tot er iets gebeurt waardoor je weer helemaal terug bij af bent. Of zelfs nog verder weg van je doel bent gekomen.
Verander van perspectief
Stop met dit ploeteren en zet een stap terug. Verander je perspectief en onderzoek waarom de beweging gestopt is. Er is daar iets gebeurd. Dit kan iets kleins zijn wat je op het moment zelf over het hoofd zag. Wat ook helpt is om het probleem als een symptoom te zien. Het is een signaal dat er ergens iets niet klopt. Interessant wel om het probleem waar je tegenaan loopt te zien als iets wat jou wil helpen. Kijk je zo naar je tegenslag hoef je dus niet naar een oplossing te zoeken, maar kijk je een verdieping lager, naar de oorzaak.
Vragen die je in dit onderzoek naar de oorzaak helpen, zijn:
- Waar sta je zelf? Beschrijf vanuit alle mogelijke perspectieven jouw positie ten opzichte van de situatie.
- Als deze blokkade een cadeau is, wat is dan dit cadeau?
- Waar zit de druk? Voor wie of wat is het zwaar?
- Wie of wat wordt niet gezien?
- Kan je iets loslaten zodat er weer beweging komt?
Focus op het nu
Deze verandering van perspectief zorgt ervoor dat jij weer beweegt. Of die beweging een direct doel heeft, is van veel minder groot belang. Als jij maar in beweging blijft. Je ontwikkeling loopt als een slingerend pad waarlangs vele bomen en struiken staan. Daardoor zie je niet wat er achter de volgende bocht komt. Zo zorg je ervoor dat je jouw aandacht vooral bij het nu houdt. Bij dat wat op dit moment echt belangrijk voor je is. Juist als je steeds gericht bent op een doel in de verre toekomst, loop je tegen obstakels in het nu aan. Kijken naar het nu en het korte stuk tot aan de bocht, maakt dat je in beweging blijft.
Hartelijke groet, Nicole
PS Vind je het moeilijk om anders naar je probleem te kijken? Neem contact met mij op om te bespreken of en hoe ik jou hierbij kan begeleiden. Mail: nicole@nicoleklip.nl
PPS In het Vrouwenweekend van donderdagavond 6 juni tot en met zondagmiddag 10 juni kan je vanuit drie totaal verschillende perspectieven naar jezelf kijken: lichaamswerk, creativiteit en je innerlijke vrouw. Klik hier voor meer info.