Heeft ‘niet’ nu invloed of niet?
‘Voorkom het gebruik van het woordje ‘niet’. Je onbewuste hoort ‘niet’ namelijk niet.’
Dit heb je vast wel eens gehoord. Sterker, nog: ik heb het zelf geregeld gezegd. Ook in de opvoeding merkte ik hoezeer het werkte. Mijn zoon heeft best een harde stem en om dat enigszins te temperen had ik van alles geprobeerd. Tot iemand zei dat je onbewuste het woordje ‘niet’ niet hoort. In plaats van ‘schreeuw niet zo’, zei ik daarna bijvoorbeeld: ‘zeg het maar iets zachter’. Het effect op het spreekgedrag van mijn zoon was zo goed, dat ik het steeds meer ben gaan gebruiken. Het werd een soort kunst om het woordje te omzeilen.
Niet goed genoeg
Alleen, hoe zit het dan met overtuigingen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik mag er niet zijn’? Als je onbewuste dat beruchte woordje ‘niet’ niet hoort, dan zouden die overtuigingen toch niet zo’n gigantisch effect op je hebben?
Alleen is dat effect er wel degelijk. Ik zie het bij mijzelf, bij mijn klanten. Je kunt het ook in aardig wat (vak)literatuur terugvinden. Heel veel van de destructieve overtuigingen bevatten het woordje niet. Haal je het woordje weg, krijgt de zin een hele andere betekenis: ‘Ik ben goed genoeg’ en ‘ik mag er zijn’. Het woordje heeft dus wel degelijk effect.
Als het dan niet het woordje ‘niet’ is, wat is het dan wel?
Wat nu als het helemaal niet om dat woordje ‘niet’ gaat? Zou het dan misschien gaan om de toon waarop je iets zegt?
Neem nu het voorbeeld dat ik eerder gaf over niet schreeuwen of zachter praten. De zin ‘schreeuw niet zo’ sprak ik best hard uit. Alsof het woord ‘schreeuwen’ al het feitelijke harde praten uitlokt. Zei ik daarentegen ‘mag het ook iets zachter’, daalde het volume en ook de hardheid van mijn stem. Waarmee ik gelijk het voorbeeld gaf hoe ik het wilde. En dat werkt.
Welke boodschap draagt een zin?
Nog waarschijnlijker is het, dat het over de boodschap gaat die onder de zin zit. Want die zinnen zoals ‘je bent niet goed genoeg’ zijn zelden letterlijk uitgesproken en ook de conclusies zijn meer in het gevoel getrokken.
Neem nu zinnen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik mag er niet zijn’. De boodschap is: niemand heeft interesse in mij. Anderen zijn beter, hebben meer en vooral interessante dingen te vertellen of hebben kwaliteiten waar ik nooit aan kan tippen. Dit zijn echt pittige en vooral destructieve conclusies.
Zo bekeken is het de betekenis en de lading van de zin die voor het effect zorgt. Het woordje ‘niet’ heeft daarin natuurlijk wel een belangrijke een functie. Sterker nog, die zorgt voor het zware en negatieve effect. Bijvoorbeeld dat jij stopt met in jezelf te geloven, jezelf wegcijfert en erg ongelukkig wordt.
Affirmatie
Een affirmatie moet dus positief zijn én heeft een positieve lading nodig om een prettig effect te realiseren. Zo maakt ‘ik wil sterk zijn’ gebruik van de positieve kracht van het woord sterk en heb je ook gelijk al een beeld voor ogen wat je dan doet als je sterk bent en hoe jij je dan voelt. Maak je hier een negatieve affirmatie van, ‘ik wil niet sterk zijn’, zak je gelijk weg in het moeras van droefenis en slachtofferschap.
Niet heeft dus wel degelijk invloed.
Hartelijke groet, Nicole
PS foto is van Pixabay
PPS Heb jij moeite om overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ om te draaien naar een positieve affirmatie. Neem contact op om te bespreken of en hoe ik jou hierbij kan begeleiden. Mail: nicole@nicoleklip.nl