Beweging
Ons hele leven zijn we bezig met beweging brengen in daar waar het stokt. Je breekt je been en wilt weer kunnen lopen. Het loopt niet tussen jou en je partner, vriend(in) of moeder en je wil dat het tussen jullie goed gaat in een prettige beweging van over en weer geven en nemen.
Lastige hindernissen
De zin ‘beweging brengen in daar waar het stokt’ klinkt zoveel makkelijk dan het is. Zelf zat ik jarenlang vast in een huwelijk waarin het niet liep. Ik bleef maar proberen om alle hindernissen te beslechten in de hoop dat we weer samen dezelfde kant op zouden bewegen. De beslissing om te gaan scheiden was hier het juiste oplosmiddel voor de verstopping. Het moment dat ik mijn besluit aan mijn ex vertelde stroomde mijn energie weer.
Alleen duurde het heel lang voor ik zover was om mijn besluit te nemen. Daarvoor ploegde ik voort in een weiland dat bezaaid was met grote stenen. Vanuit de gedachte: als ik maar goed genoeg mijn best doe, komt het goed.
Hetzelfde harde werken zie ik terug in hoe ik in banen bleef zitten waar ik mij niet meer op mijn gemak voelde. Toch bleef ik mijn best doen om er nog iets van te maken. Een patroon dat ik ook bij een aantal van mijn klanten herken. Heb je eenmaal ja gezegd, ga je door.
De aanhouder wint
Het zijn mooie eigenschappen, wilskracht en doorzettingsvermogen. Ze helpen je echt om iets in beweging te krijgen en te houden. Alleen zijn het twee eigenschappen waar je wel in door kan slaan. Heel vaak ga je door ondanks dat je merkt dat het niet meer lekker loopt. Meestal omdat je aan het begin van de ingezette beweging jezelf iets hebt beloofd: een bepaald doel dat je wil bereiken, een relatie waar je zo naar hebt verlangd of de droombaan die je eindelijk hebt gekregen. Om er maar een paar te noemen.
De grens van wat jij wel en niet meer aan kan is dun. Je stompt af en van zingeving is geen sprake meer. Bovendien staan overbelasting, (over)vermoeidheid en niet te vergeten burn-out als aasgieren te wachten tot zij toe kunnen slaan.
Het kan ook anders
Een andere manier om een gestokte beweging op gang krijgen, is kijken naar de blokkade zelf. Niet vanuit het harde werken. Wel vanuit een overgave en respect voor de beweging zelf. Een vraag die je kan helpen hierin duidelijkheid te krijgen is: Vanuit welke verbinding(en) heb je besloten dat iets zo moet?
Met deze vraag ga je voorbij aan de rationele logica en stap je in een systemische redenering. Je kijkt anders gezegd naar wat zich in de onderstroom beweegt. Je onderzoekt jouw beweegredenen die jou -vaak onbewust- een bepaalde richting op hebben gestuurd. Een richting die aanvankelijk wel klopt, alleen gaandeweg niet meer overeenkomt met wie jij bent. Want jij staat niet stil. Jij verandert. Met elke situatie en elke ervaring ontwikkel jij je. Ook jij bent continu in beweging.
Stromen vanuit verbinding
Als een verbinding goed is, stroomt de energie. Merk je echter dat er iets hapert en je heel hard aan het werk bent om die energie wel te laten stromen, helpt het om een stap terug te doen en de verbinding opnieuw te onderzoeken.
Een hele fijne manier om dit onderzoek te doen is een opstelling. Dit kan je zelf doen met papiertjes als vloerankers of met poppetjes. Je kan natuurlijk ook een ander -mij bijvoorbeeld :)- vragen je in de opstelling te begeleiden. Het voordeel daarvan is dat een ander vanuit een prettige afstand naar jou en de opstelling kijkt en jou vragen stelt die je helpen inzicht te krijgen in de blokkade. Waardoor jij weer de juiste actie kan ondernemen zodat de beweging weer op natuurlijke wijze gaat stromen.
Volg je natuurlijke beweging
Hard werken, doorzetten, het zijn eigenschappen die behoorlijk aangemoedigd worden. Zoals gezegd, op zich is er niets mis mee. Hard werken levert absoluut goede resultaten op. Zolang je er oog voor houdt dat de natuurlijke beweging stroomt. Het moment dat je merkt dat die hapert, mag je een stap terugdoen en de blokkade en verbinding onderzoeken.
Ik wens je een fijne en vooral bewegingsrijke dag toe.
Hartelijke groet, Nicole
PS Heb je interesse in een opstelling, neem contact met mij op. Mail: nicole@nicoleklip.nl